For voksne
LK_Transportministeren_2023_18461 - 088
LK_Lunderskov_2020 (1)
LK_Vallensbæk_2023_1
LK_webside_1021x350px_SLIDER_01
LK_Karup_2023_18461 - 051
LK_Vallensbæk_2023_18459 - 028_slider
LK_Vallensbæk_2023_18459 - 029_slider
LK_Vallensbæk_2023_4

Lastbilkaravanen lærer elever om trafiksikkerhed og skaber mere tryghed

Lastbilkaravanen besøger hvert år elever i 0.-9. klasse på skoler i hele landet for at fortælle om trafiksikkerhed, lastbiler og gode vaner på vejene. Målet er at skabe mere tryghed i trafikken.


Lastbilkaravanen er en landsdækkende kampagne, der med sang, leg og lastbiler sætter trafiksikkerhed på skoleskemaet. I mere end ti år har kampagnen kørt rundt til skoler i hele landet og lært elever, deres lærere og forældre om trafiksikkerhed, lastbiler og forebyggelse af højresvingsulykker.


Det er udelukkende ITD, International Transport Danmark, der står bag kampagnen, og her på siden kan du se et par videoer fra vores seneste kampagneture rundt i landet.


Vi har et særligt ansvar – målet er mere tryghed

ITD har et særligt ansvar for at hjælpe med at holde fokus på trafiksikkerhed. Derfor har vi skabt et univers, hvor vi gennem sang, dans og leg får de livsvigtige huskeregler til at sidde fast hos eleverne.


Lastbilkaravanen er:

  • Læring om lastbiler og trafiksikkerhed
  • Sang, dans og leg med eleverne
  • Praktisk læring uden for klasselokalet

 

Målgruppen er elever i 0.-9. klasse. De yngste elever får undervisning gennem sang, leg og ved at komme op i en lastbil. De ældste elever kommer også op i en lastbil, ligesom de gennem en quiz lærer om statistikker for deres målgruppe og vigtige regler at have i baghovedet, når de færdes i trafikken.  

 

Lastbilkaravanen kører hvert år i september, og det er gratis for skoler og kommuner at deltage i kampagnen.


Hvad er Lastbilkaravanen for indskolingselever?

Lastbilkaravanen besøger hvert år skoleelever i hele landet, og her deler vi grønne refleksveste ud til alle eleverne i 0.-4. klasse. Derudover får de yngste elever bogen ”På tur med Brumbassen” og et bogmærke med gode trafikråd, der er lige i børnehøjde, og en flot plakat til klasseværelset, hvor man kan se, hvad en lastbil kører med.

 

Vi parkerer fire til syv flotte lastbiler på skolens parkeringsplads, som eleverne kan kravle op i og med egne øjne se den kritiske zone foran højre fordæk.

 

Magda, som er den kvindelige lastbilchauffør med sit borgerlige navn Marianne Lewandowski, underviser eleverne i, hvordan de undgår at komme i karambolage med en højresvingende lastbil.

 

Eleverne gennemgår også et cykeltjek og ser, hvordan en cykelhjelm virker – det tester vi med rigtige æg – og så quizzer vi i færdselstavler. Man kan også lege med LEGO og bygge sin egen lastbil og afprøve sin nye viden om trafikregler.


Hvad er Lastbilkaravanen for udskolingseleverne?

For de ældste elever er der også vigtige budskaber at tage med sig i trafikken – både fordi de i høj grad færdes på egen hånd i trafikken, men også fordi statistikken siger, at de er de mest udsatte.

 

Når Lastbilkaravanen ruller ud, skal udskolingseleverne derfor også op i en lastbil og se, om de kan få øje på deres klassekammerater i spejlene. De skal også tippe en 13’er, der er udarbejdet på baggrund af statistik fra Rådet for Sikker Trafik, så de får vigtige regler med sig under cykelhjelmen, når de færdes i trafikken fremover.

 

Om vi også kan lave Lastbilkaravanen for elever mellemtrinnet og udskolingen afhænger af, hvor mange elever der er i indskolingen. Så kontakt os endelig, så finder vi løsningen til jeres skole/kommune.


Gratis onlinemateriale til alle – inspiration til et besøg

Lastbilkaravanen kan desværre ikke besøge alle elever i hele Danmark, selvom vi gerne ville. Så derfor har vi lagt al undervisningsmateriale gratis hér.


Skal din skole eller kommune være med?
Hvis du synes, det er noget for din skole eller kommune, så kontakt projektleder Mie Sørensen Christiansen på msc@itd.dk eller +45 6020 8545.

 

Lastbilkaravanen samarbejder med de enkelte skoler og kommuner omkring arrangementet, og vi kan besøge din skole/kommune, hvis der er mere end 300 elever.


Hvis Lastbilkaravanen kommer ud til jer, skal I sørge for

  • At sende invitationer ud til skolerne, hvis det er en hel kommune, der deltager, eller de forskellige klasser på en skole. ITD laver invitationerne
  • At finde pladsen, som Lastbilkaravanen skal være på
  • At søge om lov til at bruge pladsen til Lastbilkaravanen samt terrorsikring, hvis det er nødvendigt


Krav til pladsen

  • Pladsen skal have en parkeringsplads for eksempel ved en sportshal eller et stadion
  • Størrelsen på pladsen skal være 25x30 meter. Der skal være plads til cirka 7 lastbiler
  • Der skal være adgang til toiletter/toiletvogne samt drikkevand


Til vognmanden
Er du vognmand? Og har du lyst til at være med i Lastbilkaravanen? Så skriv eller ring til projektleder Mie Sørensen Christiansen på msc@itd.dk eller 6020 8545.


Til mor og far
Er du forælder? Så se Forældreinfo.


Lastbilkaravanen er støttet af FDE Fonden.

Vidste du, at...

Lastbilkaravanen første gang så dagens lys i 2013, hvor Lastbilkaravanen besøgte én skole med én lastbil.

Siden har kampagnen udviklet sig til den kampagnen, vi har i dag.